Daniel

Succeshistorier


Daniel

Jobbet fik ham ud af misbrug


Daniel på 21 år, havde været anbragt forskellige steder og prøvet både efterskole, plejefamilie og institution. Daniels liv var gået i hårdknude på den sidste institution og da han samtidigt var godt på vej ud i misbrug, vurderede kommunen, at han havde brug for et akut miljøskift.


Forældrene blev skilt, da Daniel var et par år gammel og efterfølgende magtede mor ikke at tage sig af sin søn, da hun blev mere og mere alkoholiseret. Kontakten til far gled ud, efter at han fik en ny familie – og i dag har de fortsat ingen kontakt.


Daniel blev henvist til os, efter at han havde være anbragt forskellige steder. Den sidste anbringelse kulminerede med, at han smadrede opholdsstuen på den institution, han havde boet i, gennem det sidste års tid. Forinden havde han været anbragt i plejefamilier, været på efterskole, uden den store succes – og til sidst anbragt på døgninstitution.


Da Daniels liv var gået i hårdknude på institutionen og han samtidigt var godt på vej ud i misbrug, vurderede kommunen, at han havde brug for et akut miljøskift. Da Daniel gerne ville ud at sejle, fik han tilbud om at starte i vores tilbud, som hedder ”Kompasset”. Det er et 3-4 ugers praktikophold på et erhvervsskib, hvor der altid kun er én ung ombord ad gangen og hvor den unge får en frisk start og oplever et helt specielt miljø ombord, hvor der både er tryghed og passende udfordringer.Kompasset Søpraktik

Daniel klarede at være på skibet i hele perioden, men det var mere held end forstand. Han havde på det tidspunkt svært ved indordne sig, kunne være provokerende – og havde et meget grimt sprog, så forholdet til den udenlandske besætning blev efterhånden ret anstrengt. De var ikke vant til en arrogant attitude og ”fuck-sprog” – og tog Daniels gloser meget personligt.


I det hele taget var Daniel udfordret af, at hans situationsfornemmelse var lav og til tider ikke eksisterende, så han fik sig ofte rodet ud i konflikter og blev upopulær, selvom han ved første møde virkede frisk og charmerende.Fandt sin base i Svendborg

Efter endt søpraktik flyttede Daniel kortvarigt ind i vores lejlighed i Faaborg, samtidigt med, at han kom i praktik på en restaurant. Det var vigtigt, at han fortsat var i beskæftigelse og blev udfordret og han nåede at være i praktikken i 10 dage, inden han ikke orkede mere. Der havde ligeledes været nogle pinlige episoder og han kunne ikke overskue at fortsætte.


Daniel flyttede herefter til Svendborg i vores lejlighed, og afprøvede forskellige praktikker, inden han startede på Produktionsskolen på køkken-linjen. Det gik fint i en periode og han nåede at starte på KUU-uddannelsen. Han havde ikke afsluttet 9. klasse med eksamen og var desuden stærkt ordblind, og var skoletræt, så derfor var den fleksible uddannelse noget, der passede godt til ham.


Der gik et halvt år, inden han blev smidt ud pga. for højt fravær. Selvom han i en periode blev kørt i skole og var der til tiden, gik han hjem igen, kort tid efter. Han magtede ikke at være på skolen og havde svært ved at få sat ord på det. I fritiden isolerede Daniel sig, spillede en masse computer og var også begyndt med lidt misbrug igen. Der var også løbende store udfordringer med alkohol, som bevirkede, at han blev meget aggressiv og endte i detentionen et par gange.


Daniel ville gerne ud at rejse og havde endnu engang brug for et miljøskift, så vi arrangerede et fem ugers rundrejse-ophold for ham i Caribien sammen med andre unge, som skulle give inspiration og positive oplevelser, så han ikke kun havde nederlag at berette om. Han var glad for at komme afsted, men tog hjem lidt før tid, da han ikke kunne overskue at være der.Jobbet blev det faste omdrejningspunkt

Nu manglede Daniel et forsørgelsesgrundlag, da han hverken var i uddannelse eller job, så han gik på kommunen for at søge om uddannelseshjælp. Her fik han den besked, at hvis han ville have penge, skulle han i straks-aktivering, hvilket indebar, at han skulle møde på Genbrugspladsen kl. 7 om morgenen og arbejde i 20 timer om ugen.


Det slog ham helt ud – og det blev en vigtig motivation i forhold til at søge arbejde – så han gik straks i gang med at søge, hvilket vi hjalp ham med – og han endte med at få ansættelse på et plejehjem som ufaglært sosu-hjælper.


Det gik rigtig godt og for første gang i sit liv oplevede han, at han havde succes og han blomstrede meget op. Var stolt over at tjene sine egne penge og over at få en anden identitet.


Han havde nu også fundet en sød kæreste og de flyttede sammen i en lejlighed. Forholdet holdt i ca. et års tid, men var en vigtig modningsproces for Daniel, selvom det også var hårdt, da det gik forbi.


I en periode flyttede han tilbage i vores lejlighed, indtil han havde sparet nok penge sammen til at han kunne få sin egen lejlighed. Så nu bor han alene og nyder et ungdomsliv fyldt med venner og fester.


Jobbet er blevet hans faste omdrejningspunkt, selvom han på sigt gerne vil have en uddannelse og han isolerer sig ikke længere, men er blevet meget social og har fået et stort netværk.
Måske kender du også en ung, der har brug for hjælp til en ny start?


.

Platypus ApS - Bagergade 88A - 5700 Svendborg - www.platypuserhverv.dk