Magnus

Succeshistorier


Magnus

Gik på 4 måneder fra at være hjemløs misbruger, til at gennemføre 9. klasse, ude af misbrug og med egen bolig


Magnus blev tvangsfjernet da han var 10 år, pga. morens psykiske problemer og en far i fængsel. Magnus kom på institution og derefter i netværksfamiliepleje. Efter et forlist forhold med sin kæreste, endte Magnus på forsorgshjem og senere som hjemløs i et år. På forsorgshjemmet kom Magnus ud i misbrug, fik flere psykoser pga. hash og var indlagt på psykiatrisk afdeling af flere omgange. I en alder af 19 år, havde Magnus ikke bestået 9. klasse og havde aldrig haft et lønnet arbejde.

 


Opvæksten

Magnus blev tvangsfjernet da han var 10 år, da hans forældre var skilt og ingen af dem kunne tage sig af ham. Moren kæmpede med psykiske problemer og faren var kommet i fængsel, så Magnus endte på institution i et par år. Det lykkedes at komme i en netværksfamiliepleje i noget tid, men da Magnus’ far blev løsladt, ville Magnus hellere bo hos ham.

 


Psykoser og hjemløshed

Efter at have boet hos sin far, flyttede Magnus i en tidlig alder sammen med sin kæreste, men da forholdet gik forbi, havde Magnus ikke noget sted at bo. Faren havde fået en ny kæreste, så der var ikke rigtig plads til Magnus i lejligheden. Så Magnus endte på forsorgshjem og her begyndte hans hashmisbrug.


Magnus var hjemløs i et år, hvor han måtte opholde sig hos venner og familie. Men efterhånden som hans venskaber slap op, boede han mest hos sin mor. Det var ikke uden problemer, da hun også havde et hashmisbrug og ofte fik besøg af venner fra misbrugsmiljøet.


Magnus fik gentagne gange psykoser af hashen og var indlagt på psykiatrisk afdeling af flere omgange. Det var en turbulent tid, hvor Magnus ikke blot var hjemløs, men også var psykisk syg.


Magnus startede på forskellige skoleforløb, men pga. det massive kaos i sit liv, magtede han ikke at være stabil i noget. Han havde ikke bestået 9. klasse, så der var ikke de store muligheder for at komme videre i uddannelse.


 

Ud at sejle

Da Magnus var til møde med sin sagsbehandler foreslog hun, at han kunne komme ud at sejle med Kompasset. Den idé var Magnus helt frisk på, for han trængte til en forandring. Han var selv lykkedes med at komme ud af dagligt hashmisbrug, men var alligevel ikke stoppet helt, så der var brug for at få taget afstand til det hele.


Allerede et par dage efter samtalen, flyttede Magnus ind i vores lejlighed, så vi kunne lære ham bedre at kende. Efter nogle dage med samtaler og praktik i en virksomhed, var Magnus klar til at komme afsted.


Sejlturen på 3 uger gik fint. Magnus faldt godt til på skibet og havde det godt med både arbejdet og besætningen. Men han begyndte at bekymre sig meget om, hvad der skulle ske, når han kom hjem, for han var jo fortsat hjemløs og ville gerne starte på VUC.


Det lykkedes at lave en aftale med Magnus’ sagsbehandler om et 3-måneders mentorforløb med botilbud, så Magnus kunne få en midlertidig bolig, når han kom hjem fra søpraktikken. Det gav Magnus ro i hovedet at vide, at der var styr på boligsituationen efter sejlturen.


 

Skolestart

Et par dage efter Magnus kom hjem fra skibet, startede han på FVU-undervisning på VUC, med henblik på at bestå 9. klasse. Testene viste at Magnus rent bogligt var ret godt kørende og han havde meget let ved at løse opgaverne, så han kom hurtigt på højeste niveau.


Det var uvant for Magnus at komme i skole og han var meget nervøs for selv at gå derhen. Så vi fulgte ham derhen hver morgen, da han ellers ikke ville komme afsted. Det gjorde han fik en god start og efter et par uger, behøvede han kun en opringning om morgenen og formåede selv at være mødestabil.


Efter 3 måneder bestod Magnus FVU i dansk og matematik og var nu klar til uddannelse.

 


Bolig

Magnus boede i vores lejlighed i 3 måneder. Det gav ham ro til at kunne fokusere på skolen og personlig udvikling. Magnus havde aldrig boet alene, så vi hjalp ham med at klare tøjvask, rengøring og madlavning, men efter kort tid, havde han selv styr på det hele.


Tidligt i forløbet søgte vi efter en lejlighed til Magnus, så han ikke skulle ende som hjemløs igen efter forløbet. Det lykkedes ret hurtigt at finde en billig 2-værelses lejlighed i samme by, så han kunne fortsætte med uddannelse i nærområdet.


 

Uddannelse

Eftersom Magnus aldrig havde haft et job, havde han heller ikke den store erfaring med erhvervslivet og kunne ikke rigtig finde ud af, hvad han ville uddanne sig indenfor. Men i løbet af de 3 måneder på VUC, lykkedes det at blive afklaret og Magnus bestemte sig for at starte på GF2 på EUD Business, med henblik på at komme i lære i en butik.


 

Kort vej til succes

Efter sammenlagt 4 måneder (5 ugers Kompasset og 3 måneders mentorforløb med botilbud) gik Magnus fra at være frustreret hjemløs og misbruger, til at gennemføre 9. klasse, ude af misbrug, klar til uddannelse og med egen bolig.


Som en ekstra bonus fik Magnus også en kæreste, der er i lære som kok og de har planer om at flytte sammen i Magnus nye lejlighed.


Vi har lavet en aftale med Magnus’ sagsbehandler om et mentorforløb de første 3 måneder på SU, så vi kan sikre at Magnus fortsat holder den gode stil og kommer godt i gang med egen bolig og uddannelse.




Måske kender du også en ung, der har brug for hjælp til en ny start?

Platypus ApS - Bagergade 88A - 5700 Svendborg - www.platypuserhverv.dk