Martin

Succeshistorier


Martin

Ud af misbrug, i egen lejlighed og igang med uddannelse på to en halv måned


Kan en ung hjemløs komme ud af misbrug, blive etableret i lejlighed og komme i gang med uddannelse på bare to en halv måned? Ja, det er faktisk muligt, når tilbuddet er det rette – og den unge er motiveret for en forandring. Det er Martin et godt eksempel på. 

 

For Martin på 25 år, blev et 5 ugers forløb i “Kompasset” et afgørende vendepunkt i hans liv. Da han startede i forløbet, havde han været hjemløs i et år, havde et stort misbrug af hash og hans eneste indhold i livet var computerspil.


Martin havde aldrig haft et arbejde eller færdiggjort en uddannelse, selvom kommunen havde forsøgt lidt af hvert, i tidens løb. Martins grundlæggende udfordring var en stor usikkerhed omkring ALT –  og da han samtidig var ekstrem introvert, var han ikke en person, som bad om hjælp. Han udeblev hellere fra aftaler – og sagde ellers ingenting. Han havde svært ved at tro på nogle eller noget, da han udelukkende havde haft nederlag i sit liv.


Det var egentlig Martins mentor, som fik Martin motiveret til at komme ud at sejle. Det var en kæmpe udfordring for Martin at sige ja tak til muligheden. Samtidig var han også nået til et punkt i sit liv, hvor han gerne ville have, at der snart skete noget. Så på den ene side var han motiveret – og på den anden side meget angst.


Martin boede de første to uger i vores lejlighed i Faaborg, da han først og fremmest skulle ud af hashmisbruget. Det var hårdt for Martin at stoppe, men vi sørgede for han var beskæftiget med arbejde, fik opbyggende støtte og hjælp til fysisk træning, så Martin kunne blive clean, før han tog ud at sejle.


Det gik godt med at være ude på skibet. Han kunne lide at være der – og oplevede for første gang i sit liv, at han kunne indgå i et arbejdsfællesskab og at han kunne finde ud af de arbejdsopgaver, han fik. Det var en kæmpe sejr! Og han fandt ud af, at livsstilen som sømand lige var ham.


Efter endt søpraktik, bevilligede kommunen et 5 ugers afklaringsforløb med i vores lejlighed, da Martin nu var kommet ind i en positiv udvikling. Martin flyttede ind i vores lejlighed i Svendborg og startede på VUC, hvor han gik på FVU. Vi fandt undervejs ud af, at han var ordblind – og at det var én af grundene til, at han havde haft vanskeligheder med at klare sig i skolen. Han var ikke tidligere blevet testet. Vi støttede Martin i at passe skolen og fastholde struktur på dagen.


Martin var meget interesseret i at få opbygget sin krop, så han blev meldt ind i fitness. I starten trænede han sammen med vores mentor, men allerede efter kort tid, kunne han træne alene – og han gik til den. På en måned tog han ca. 12 kg. på, da han også var blevet meget bevidst om sin kost. Han ændrede også udseende. Han gik fra at være en splejset, gennemsigtig fyr til at blive fysisk større, veltrænet med et sundt udseende.


Martin ville gerne have et sted at bo, så vi hjalp ham med at finde en lejlighed i en anden kommune end den, han kom fra, da han var blevet bevidst om, at han havde brug for at starte på en frisk – og vi kunne hjælpe ham med at gøre det muligt. Han er fortsat på VUC i den nye kommune, hvor han færdiggør FVU. Han har søgt ind på Søfartsskolen efterfølgende.Måske kender du også en ung, der har brug for hjælp til en ny start?

.

Platypus ApS - Bagergade 88A - 5700 Svendborg - www.platypuserhverv.dk