Mike

Succeshistorier


Mike

Sad fast i misbrug - har nu fleksjobMike (navnet er ændret) på 26 år havde været i misbrug siden han var 16 år og forbruget var kun eskaleret med årene. En voldsom knallertulykke som teenager, havde givet varige skader på knæ, skulder og hukommelse. Den store kontante erstatning Mike fik fra ulykken, blev brugt på stoffer. Han var nu afhængig af hash, Xanax og tog også kokain og andre stoffer. På trods af han var vokset op i en god og støttende familie, havde Mike aldrig haft et arbejde eller gennemført en uddannelse. Efter mange år i misbrugsmiljøet, kæmpede Mike med en stofgæld på 200.000 kr. og havde både udviklet PTSD og depression. Han var bange for at skulle dø, hvis han ikke fik en livsstilsændring.


Mike havde længe haft lyst til at komme væk fra sit miljø, men havde svært ved at se en vej ud. Hans sagsbehandler i Jobcentret havde flere gange tilbudt ham et forløb hos os, men hver gang blev Mike stresset over sin gæld og kunne alligevel ikke overskue at skulle flytte væk fra det han kendte.


Mike boede i sin egen lejlighed, men kæmpede med depression og sov det meste af dagen, fordi han ikke havde andet at lave. Han havde 4 gange prøvet at tage en overdosis af Xanax, men da han gjorde det 5. gang, blev han indlagt på psykiatrisk afdeling. Han blev der i 3 uger, indtil han udskrev sig selv. Men indlæggelsen blev en øjenåbner for Mike – han var nu klar til at flytte væk og få et nyt liv.


Mike sagde sin lejlighed op og flyttede hjem til sin mor, indtil han 3 uger efter, kunne flytte ind hos os. Han formåede selv at komme helt ud af sit Xanax-misbrug og nedbragte hashforbruget til et minimum.


Mike fik en bevilling på 3 måneder hos os (med mulighed for forlængelse). Mikes sagsbehandler vurderede, at hvis det ikke lykkedes at hjælpe Mike ud af sin håbløse situation, kunne en førtidspension komme på tale.En ny start langt fra vennerne

Mike flyttede ind i en af vores lejligheder i Svendborg og var indstillet på at ændre sit liv markant. Med en ny tilværelse langt væk fra sine venner og med intensiv støtte, var det muligt at realisere sine drømme.


Den første tid, brugte vi meget tid sammen med Mike, for at lære ham godt at kende. Hver aften kom der desuden en mentor på besøg, for at hjælpe med madlavning eller lave forskellige aktiviteter, der kunne holde Mike væk fra misbruget.


Pga. sin store gæld til stoffer, havde Mike ingen penge – hele kontanthjælpen skulle hver måned betales til en pusher, så han havde hverken råd til mad eller cigaretter – og den situation, havde flere gange skubbet ham ud i noget kriminelt. Vi enige om, at vi betalte for hans mad under forløbet, på betingelse af vi handlede ind sammen. Vi betalte også Mike ”løn” for at møde i praktik, så han havde råd til cigaretter og samtidig beholdt motivationen for at passe sin praktikplads. Hvis han ikke tog på arbejde, fik han ingen penge.


Efter kun 2 dage i Svendborg, startede han i praktik hos en genbrugsbutik, hvor han hjalp til med at hente og bringe møbler. Mike var på ingen måde vant til at arbejde, så vi startede med en arbejdstid på 2 timer fra kl. 10-12 dagligt, hvilket viste sig at være en passende udfordring.

Nu hvor Mike var stoppet med Xanax og andre stoffer, fik han mere energi og var i stand til at arbejde effektivt. Han var ikke stoppet helt med hashen, men havde nedbragt sit forbrug så meget, at der kunne gå mange dage imellem han røg.


Pga. knallertulykken, fik Mike let ondt i skulder og knæ, hvis han løftede noget tungt, og pga. sin ubehandlede ADHD, arbejdede Mike meget hurtigt og glemte tit at tage hensyn til sin krop. Så efter to timer på arbejde, var Mike helt flad – både mentalt og fysisk.


Vi vækkede Mike hver morgen og hen ad vejen blev han stabil i praktikken. Efter en måned i genbrugsbutikken synes Mike det blev lidt kedeligt og ville gerne prøve et nyt sted, hvor der var mere at lave.Klar til nye udfordringer

Vi lavede en ny aftale om praktik – denne gang hos Jem & Fix, hvor han skulle møde fra kl. 10-12 alle hverdage. Mike havde lidt problemer i opstarten, da tingene går lidt hurtigere på en rigtig arbejdsplads og særligt i en butik, hvor der er mange kunder, der henvender sig, for at få hjælp. Det stressede Mike så meget i starten, at han havde lyst til at skifte til et andet sted. Men det lykkedes at motivere Mike til at holde ud og hen ad vejen, blev han vant til kundehenvendelser og fik nogle gode rutiner på jobbet.


Eftersom Mike aldrig havde prøvet at være stabil i et job, var det nødvendigt med intensiv støtte. Vi ringede og vækkede Mike hver morgen, hentede ham og kørte ham forbi en butik, for at købe cigaretter og satte ham af i Jem & Fix. Vi hentede ham også, når han fik fri. Først efter et par måneder med de samme rutiner, begyndte Mike selv at kunne tage frem og tilbage fra job.Forlængelse

Det var tydeligt at Mike trivedes og udviklede sig, så hans sagsbehandler forlængede forløbet med yderligere 3 måneder. Mike var begyndt at passe sin praktik bedre, så vi begyndte at arbejde hen imod en afklaring til fleksjob. Pga. knallertulykken, skader fra misbrug og hans manglende mentale overskud, stod det klart, at en arbejdstid på 2-3 timer om dagen var hans maksimum.Ikke helt clean

Det var svært for Mike at finde nye venner i Svendborg, nu hvor de skulle findes udenfor misbrugsmiljøet. Han havde derfor stor glæde af den ekstra mentorstøtte om aftenen, da han ellers skulle sidde alene. Vi forsøgte at få Mike til at gå til fodbold, skydning, padel og billard, men når han efter opstart selv skulle tage derhen, løb interessen ud.


Det var til gengæld let at finde venner med misbrug, så Mike havde løbende tilbagefald med Xanax og kokain. Det betød hver gang, at han ikke kunne komme på arbejde de næste 2-3 dage, fordi han var påvirket og efterfølgende havde nedtur. Mike ærgrede sig hver gang han faldt i, men havde svært ved at stoppe sig selv, når han stod i situationen.


Jem & Fix var naturligvis ikke glade for Mike havde så mange fraværsdage, men de var samtidig meget tilfreds med den indsats Mike gjorde i butikken og ville gerne ansætte ham, hvis han blev tilkendt et fleksjob og blev mere stabil.


Den nyhed gjorde en stor forandring for Mike. Nu kunne han se en vej ud af kontanthjælpen og mulighed for at tjene sine egne penge. Han begyndte at tænke mere over konsekvenserne af sit misbrug og betydningen af at være sammen med venner udenfor misbrugsmiljøet.Bosætter sig i Svendborg

De 6 måneder forløbet varede, begyndte at nærme sig sin afslutning og Mike skulle beslutte, hvor han ville bo. Hvis han tog hjem til sit gamle miljø, ville han hurtigt falde tilbage i misbrug, men han savnede også sin familie og venner. Mike besluttede alligevel at blive i Svendborg og håbe han blev tilkendt et fleksjob, så vi begyndte at lede efter en lejlighed i Svendborg, hvor han kunne bo, når forløbet sluttede.


Det lykkedes at finde en billig 2-værelses lejlighed til Mike og hans sag har netop været for rehabiliteringsteamet i hjemkommunen og han er blevet tilkendt fleksjob på 15 timer om ugen. Jem & Fix vil gerne ansætte ham, så hans situation ser pludselig helt anderledes ud.


Der går flere år, før Mike er færdig med at betale sin gæld tilbage, men nu har han råd til at betale både husleje og mad, mens han afbetaler sin gæld. Fleksjobbet har givet ham indhold i hverdagen, samt selvtillid og struktur på dagen.


Vi har haft et rigtig godt samarbejde med hjemkommunen, som hele vejen igennem har været fleksible og har sat borgeren i centrum. Så stor ros til Mikes sagsbehandler, for sin vedholdenhed og tro på at Mike kunne lykkes. Hun gav ikke op, men gav ham en chance, selvom det så håbløst ud.


Mike sad fast i et misbrug og dårligt miljø og var tættere på en førtidspension, end et arbejde. Nu har han fleksjob, egen lejlighed og en plan for sin fremtid.
Måske kender du også en ung, der har brug for hjælp til en ny start?

”Jeg troede det ville være mega svært at stoppe med hashen, men det var ikke så svært, når jeg var væk fra mit gamle miljø"  


”Det var rart at få min egen lejlighed og lære at klare mig selv"

Platypus ApS - Bagergade 88A - 5700 Svendborg - www.platypuserhverv.dk