Monique

Succeshistorier


Monique

Ud af misbrug, stabiliseret og skoleklar


Monique på 19 år havde en turbulent opvækst og i en alder af kun 12 år, havde hun både ADHD- og borderline diagnose. Hun blev anbragt i plejefamilie og efterfølgende på opholdssted og kom i en tidlig alder ud i et massivt misbrug af hash og stoffer. Monique blev anbragt hos os i egen lejlighed, kort før hun blev 18 år.

 

Monique havde en turbulent opvækst hos sin mor og stedfar og blev anbragt i familiepleje som 12-årig. Misbrug af hash og stoffer begyndte så småt i den periode og som 16-årig måtte Monique flytte fra plejefamilien og ind på et opholdssted med andre unge. Hendes misbrug tog til og Monique begyndte at hænge ud med kriminelle venner. Som 17-årig flyttede Monique på et kollegie for udsatte unge, men blev opsagt efter ½ år pga. for stort misbrug og samarbejdsvanskeligheder.

 

Monique havde selv et ønske om at komme væk fra Sjælland og prøve noget helt nyt og var glad for tilbuddet om at blive anbragt hos Platypus på Sydfyn. Selvom det ikke tidligere var lykkedes at blive clean, var hun meget motiveret for at stoppe sit misbrug og komme væk fra sit dårlige netværk.Miljøskift og nyt netværk

Monique blev anbragt hos os i en af vores lejligheder i Svendborg. Det tog ikke lang tid at lære Monique at kende, for hun var en meget sød, udadvendt og frisk pige - der snakkede meget og som regel var i godt humør. Hun var på daværende tidspunkt velmedicineret for både ADHD og borderline, men desværre kæmpede Monique meget med angst og traumer fra barndommen, så hun var svingende i energiniveau og overskud.

 

Kort efter Monique flyttede ind i vores lejlighed, startede hun til samtaler i det lokale misbrugscenter. Monique var meget glad for sin behandler og kom stabilt til samtalerne i et halvt års tid, indtil det ikke længere var nødvendigt, fordi Monique var blevet clean. 

Miljøskiftet gav Monique chancen for at få helt nye venner og hun blev clean efter kun kort tid hos os. Hun besluttede sig for udelukkende at få nye venner uden misbrug og bestemte sig samtidig for, at det var bedre at være lidt ensom, end at have de forkerte venner. Her 1,5 år siden Monique flyttede ind hos os, er hun stadig clean.Behandlingsforløb og praktik

Vi fik hurtigt sat et behandlingsforløb i gang hos B&U Psyk i Odense, som tilbød både psykolog- og medicinsamtaler, samt en udredning for PTSD. Forløbet endte op i et tilbud om 10 støttende samtaler med en psykolog, som vi støttede Monique i at komme til.

 

På grund af Moniques ADHD, var hun meget impulsiv og havde behov for stram styring af sin økonomi, da hendes pengeforbrug ellers løb løbsk og hun brugte sine penge kort efter udbetaling. I det hele taget havde Monique behov for fleksibel og individuel støtte pga. sine diagnoser og impulsivitet og vi havde mulighed for at give hende den rette støtte, fordi hun boede alene hos os. Det betød vi kunne skabe de rammer, der passede til Moniques behov og gav hende mulighed for at udvikle sig på en ny og hensigtsmæssig måde. Vi fungerede som voksne faste støtter, der hjalp med at afklare hvilke problematikker hun skulle have hjælp til - og handlede på dem med det samme. Monique havde ikke været hos os ret længe, førend vi satte gang i et praktikforløb, for at få en hverdag op at stå. Først var Monique i en genbrugsbutik, men skiftede senere til en børnehave. Desværre blev det for meget for Monique at være i børnehaven, så vi blev enige om, hun havde brug for en periode uden beskæftigelse, hvor hun kunne fokusere på samtaler hos B&U Psyk og blive udredt for PTSD.

 

Da de 10 psykologsamtaler var overstået og Monique havde fået en PTSD diagnose, fortsatte hun med samtaler hos psykologen i det lokale misbrugscenter, for at få værktøjer til at styre sin angst og PTSD. Hun har netop fået et nyt tilbud om samtaler i voksenpsykiatrien, da hun fortsat er behandlingskrævende og har brug for psykologisk støtt


Efter et par måneders pause fra beskæftigelse, var Monique igen klar til at prøve kræfter med arbejdsmarkedet. Denne gang kom hun i praktik i en café, hvor der udelukkende arbejdede psykisk sårbare unge. Monique var i deres rengøringsafdeling og øvede sig i at blive stabil, hvilket især var en udfordring på de dage, hvor humøret og overskuddet var i bund.
Efter ¾ år i caféen, trængte Monique til nye udfordringer, hvilket vi så som et sundhedstegn. Der var kommet ro på Moniques liv og hun havde formået at forblive clean. Hun var også blevet udredt for PTSD, havde gennemført et behandlingsforløb hos B&U Psyk og var landet et sted i sit liv, hvor tingene begyndte at se lidt mere lyst ud. Fordi der var kommet så meget stabilitet ind i Moniques liv, stoppede hun desuden med sin ADHD medicin og følte det gav hende mere overskud. På dårlige dage tager hun fortsat en lille dosis, for at klare tankerne, men kan ofte klare sig helt uden.


Efterhånden var Moniques angst blevet så reduceret, at hun kunne klare at rejse rundt på egen hånd i offentlig transport uden angstanfald. Vi ville gerne belønne hende for den flotte udvikling og inviterede hende i sommers med på en tur til Malta, sammen med en anden ung pige. Rejsen var en stor succes og Monique klarede udfordringerne godt på trods af flyskræk og angst for mange mennesker. Det var virkelig en tur der gav selvtillid!
 
 

 


Nyt overskud og mod på fremtiden

Monique fik nu overskud til at komme tilbage til skolen, hvor der var mange faglige huller, der skulle lukkes, efter en ustabil skolegang. Monique var ordblind og lærte først at læse og skrive i 7. klasse, så der var meget, der skulle indhentes. Heldigvis havde hun bestået 9. klasse, men valgte at starte på AGU, for at dygtiggøre sig og lære at gå i skole igen. I skrivende stund går Monique fortsat i skole og er rigtig glad for sin nye hverdag.

 

For 1,5 år siden sad Monique fast i et misbrug af hash og stoffer, var kriminel og uden beskæftigelse. Hun er nu clean, i gang med et psykologisk behandlingsforløb og har fået overskud til at gå i skole igen.

 

 

Måske kender du også en ung, der har brug for hjælp til en ny start?”Jeg havde lyst til at stoppe med mit misbrug, men kunne ikke før jeg kom væk fra mit netværk.

Det var alt for let at skaffe noget og jeg vidste der bare var mulighed for at blive ved”

”Hos Platypus får man personlig støtte og de er fleksible og giver den hjælp man har brug for”

”De praktikker jeg har været i har hjulpet mig til stabilitet og et sted at være, som kan fjerne de dårlige tanker eller abstinenser”

”Det er meget lettere at komme ud af misbrug, når man flytter væk, bor alene og ikke bare kan hente stoffer hos sine gamle venner”


”Dét at bo alene hos Platypus, har betydet jeg fik den ro, jeg havde behov for"


"Når man ikke er forpligtet til at være med i et fællesskab med andre unge, kan man selv skaffe det nye netværk man har behov for”


Platypus ApS - Bagergade 88A - 5700 Svendborg - www.platypuserhverv.dk