Stefan

Succeshistorier


Stefan

Ud af misbrug og uddannelsesklar


Stefan på 31 år har i mange år ikke rigtig vidst hvad han ville. Efter en EGU uddannelse som helt ung, fulgte en del år med misbrug, bandekriminalitet og arbejdsløshed. For 7 år siden fik han depression og angst og var i flere år helt uden beskæftigelse.


Stefan på 31 år fik allerede som barn en ADHD-diagnose og havde det svært i skolen. Det lykkedes alligevel som helt ung at gennemføre en EGU-uddannelse som tømrer, men uden at få fast job efterfølgende.


Stefan havde altid haft en drøm om at arbejde på havet og tog et søsikkerhedskursus med henblik på at blive fisker. Jobbet som fisker viste sig at være for hårdt fysisk, så Stefan gav hurtigt op på drømmen.


Herefter fulgte en del år med misbrug, bandekriminalitet og arbejdsløshed og Stefan kom længere og længere væk fra arbejdsmarkedet.


Som 24-årig fik Stefan både depression og angst og var i flere år helt uden beskæftigelse – kun afbrudt af få korte praktikker. Da Stefan endelig fik medicin for sin angst, begyndte han at kunne arbejde med den og det lykkedes til sidst at være i praktik på fuld tid på et maskinværksted.En ny start

Vi blev kontaktet af Stefans sagsbehandler, fordi Stefan gerne ville genoptage sin drøm om at arbejde på havet og havde brug for hjælp til at blive optaget på søfartsskolen og uddanne sig til skibsassistent.


Stefan blev tilbudt et 4-ugers forløb hos os, hvor han skulle bo i en af vores lejligheder 1 uge og sejle i 3 uger. Den første uge skulle bruges på at få sundhedsbevis, købe arbejdstøj og besøge søfartsskolen til rundvisning. Desuden skulle Stefan udfordres i forhold til at træne sin sociale muskel, da han i længere tid ikke havde lavet noget og ofte isolerede sig derhjemme, så han skulle i virksomhedspraktik.


Stefan kom i praktik nogle dage i en genbrugsbutik, hvor personalet er frivilligt og det sociale derfor er omdrejningspunktet. Stefan klarede udfordringen godt og vi fik gode tilbagemeldinger om både hans arbejdsindsats og væremåde.Søfartslægen

Ved søfartslægen fik Stefan et wakeup-call, da han blev testet positiv for THC og derfor ikke kunne få sundhedsbevis i første omgang. Stefan mente ikke selv hans misbrug var slemt nok til det var et problem, men med en 0-tolerance overfor misbrug i branchen, er det nødvendigt med total afholdenhed. Desuden var den medicin, som Stefan fik for sin angst og tankemylder også et problem, da det ikke var tilladt for søfolk.


Da Stefan var kommet sig over chokket, blev han motiveret for at blive helt clean og fri for både medicin og hash. Stefan begyndte før sejlturen at trappe ned i sin medicin og stoppede helt med hashen, da han tog afsted.


Sejlturen

Under sejlturen opdagede Stefan, at han ikke behøvede så meget medicin og han trappede derfor ned til halv dosis. Han plejede ellers ikke at kunne sove pga. tankemylder, men han opdagede at når han var beskæftiget hele dagen og blev naturligt træt, var det lettere at falde i søvn.


Under sejlturen blev Stefan clean og det var en helt ny fornemmelse at være klar i hovedet.


Stefan klarede sejlturen utrolig godt. Han sejlede fra Danmark til Nordnorge, videre til Holland og hjem igen. Kaptajnen kunne efterfølgende anbefale Stefan at søge ind på Søfartsskolen, da han vurderede ham som lærenem, pligtopfyldende og mødestabil. Han fik også ros for altid at være klar med en hjælpende hånd, hvornår på døgnet det skulle være.Fremtidsplan

Stefan mangler nu at trappe helt ud af sin medicin, før han kan få et sundhedsbevis. Han har fået et arbejde henover sommeren, for fortsat at holde sig igang og beholde sin struktur på dagen.


Stefan er kommet hjem fra sejlturen med masser af selvtillid og en tro på det hele nok skal lykkes. Han er fortsat clean og er netop blevet optaget på søfartsskolen til august.
Måske kender du også en ung, der har brug for hjælp til en ny start?"Jeg kunne godt have blevet 3 uger mere på skibet"


"Turen har givet mig selvtillid, lyst til at få en uddannelse og klare mig selv"


"Jeg er stadig clean efter jeg er kommet hjem fra turen"


Platypus ApS - Bagergade 88A - 5700 Svendborg - www.platypuserhverv.dk